Aktualno

 • Nova številka revije Rikoss 2022 / 3

Nekaj drobtinic iz pričujoče številke:

 V uvodniku začnemo z izkušnjami iz tabora Bomo zmogli? Bomo, ja!, ki je potekal med 26. junijem in 1. julijem 2022 v Domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije na Okroglem. O poslanstvu tabora, komu je ta namenjen ter o vsebinah na njem, je v pogovoru spregovorila Nastja Žlajpah, strokovna vodja programa Mreže spremljevalcev ter posebnega socialnega programa za otroke in mladostnike pri ZDSSS.

V avtoportretu se nam predstavlja študentka psihologije in psihoanalitične psihoterapije Maša Pupaher. Spoznamo, kako je izgubljala vid in se s tem soočala, izvemo o procesu sprejemanja bele palice, njeni izobraževalni poti ter stvareh, ki jo v življenju posebej radostijo. Na poti jo vodi vera v notranjo moč in potencial vsakega posameznika.

Popotniški utrinki tokrat Po medvedovih stopinjah – rezervirano za pogumne

Beremo lahko o ekstremnem organiziranem pohodu pri nas z nazivom Po medvedovih stopinjah, ki se ga je udeležil tudi maratonec Sandi Novak. Spoznamo samo pot, njene značilnosti, najzahtevnejši del terena, priprave, način spremljanja in občutenja narave ter čisto osebni pogled na ta zahtevni podvig.

Na oglasni deski ZDSSS napoveduje dogodek Ustvarjalci sprememb

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, v sodelovanju s farmacevtskim podjetjem Roche, pripravlja razstavo »Ustvarjalci sprememb«. Namen razstave je predstaviti posameznike, ki vsak na svojem področju premikajo meje in ustvarjajo spremembe za nove generacije slepih in slabovidnih. Seveda tudi v širšem smislu, saj odpravljajo tabuje in predsodke o različnih sposobnostih, ki nam jih širša družba nemalokrat odreka.

V rubriki Invalidsko varstvo tokrat pišemo o zamiku izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi zaradi nujnih sprememb. Državni zbor je 21. julija 2022 sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dolgotrajni oskrbi (novela zakona). Zaradi pomanjkljivosti in neizvedljivosti zakona v praksi, se je datum izvajanja zakona zamaknil na 1. 1. 2024, v vmesnem času pa se bodo pripravile nujne spremembe zakona in podzakonskih aktov. Dolgotrajna oskrba mora biti javna služba, podkrepljena s solidarnim financiranjem.

Naslovi iz priljubljene rubrike MEDNARODNE NOVIČKE:

Dostopnost dvigal, Kampanja EBU za zvočne podnapise, Univerzalno dostopni javni prostori, Deklaracija o inkluzivni Ukrajini

V prispevku Več samostojnosti s pomočjo pametnega telefona tokrat predstavljamo aplikaciji Blinda in Odpiralni časi. Blinda je namenjena iskanju, izposoji ter poslušanju zvočnih knjig. Je plod projektnega sodelovanja treh partnerjev iz Nemčije, Hrvaške in Slovenije in omogoča pregled, izposojo in poslušanje zvočnih knjig. Omogoča čezmejno izmenjavo knjižnih del in s tem dostop do več tisoč avdio knjig v slovenskem, nemškem in hrvaškem jeziku. Mobilna aplikacija Blinda je bila razvita in sofinancirana v okviru programa Erasmus+ Evropske komisije.

Ljubitelji računalnikov v Namigih in nasvetih lahko preberete naslednje predloge: kaj storiti, ko se računalnik ne zažene (3. del), Kako izbrati pravi zunanji trdi disk (3. del)

In še novičke iz informacijsko-komunikacijskega področja: Netflix z zvočnimi opisi in podnapisi v več kot 20 jezikih do leta 2023, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pripravila spletno vstopno točko za invalide, Adijo, Internet Explorer!, Brezstično plačevanje s karticami na POS terminalih brez vnosa PIN številke zdaj do vrednosti 50 €

Povabilo: Vabimo vas, da obiščite in všečkate našo Rikoss Facebook stran in s tem pomagate širiti novice in povezati v mrežo uporabnike, prostovoljce, sorodnike, strokovnjake različnih služb in podjetij, ki jih v širšem smislu zanima tematika ljudi z okvarami vida.

Facebook Rikoss normal: https://www.facebook.com/revijarikoss/

Facebook Rikoss mobile (primerna za bralnike zaslona): https://m.facebook.com/revijarikoss/

Koristni prispevki na spletni strani RIKOSS

Bela palica (vse kar moramo vedeti o beli palici za slepe in slabovidne)

Zbornik Louis Braille in njegov genialni izum (vse kar moramo vedeti o brajevi pisavi)

Pes vodnik slepih: pridobitev in predstavitev vaditeljev

 • Projekt ”Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje” se v septembru 2022 zaključuje, vendar se njihova prizadevanja nadaljujejo! 11. maja 2022 so na Ljubljanskem gradu pripravili dogodek z naslovom Prostor za vse in posneli prispevek z intervjuji, kjer se predstavljajo različni mladi, ki so zaposleni in na svojih delovnih mestih potrebujejo določene prilagoditve. Vabljeni k ogledu!Povezava do videa: https://filesender.arnes.si/?s=download&token=595d67cf-0e71-48fc-9472-9c214736c3ab
 • USMERJANJE OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI V ČASU IZREDNIH RAZMER: Obvestila o postopkih usmerjanja

 

 • Ob svetovnem dnevu bele palice je zaživela spletna stran društva obolelih za redkimi boleznimi oči. Moči so združili oboleli in zdravniki. DRUŠTVO OBOLELIH ZA REDKIMI BOLEZNIMI OČI NA GENETSKI OSNOVI “SVETLOBA” https://drustvosvetloba.si/

 

 • Pedagog s 40-letnimi izkušnjami in predavatelj Marko Juhant je za vas pripravil 7 receptov za vzgojo srečnih in uspešnih otrok. V e-knjigi boste dobili konkretne odgovore na 7 pogostih vprašanj o vzgoji otrok, kot so:

       

“Kako naj umirim otroka, kadar ima napad trme?”
“Kaj naj naredim, če me otrok ne uboga ali ne posluša?”
“Kako naj pripravim otroka, da se bo sam od sebe spravil k delu za šolo in hišnim opravilom?”
Knjigo si lahko naročite na: https://vzgoja.si/e-knjiga

 

 • Pozitivna psihologija

Nastja Mulej in Blanka Tacer z ekipo Pozitivna psihologija za boljše življenje organizirata Maraton pozitivne psihologije.

Predavanja lahko spremljate na kanalih:

Facebook Pozitivna psihologija za boljše življenje

YouTube Pozitivna psihologija za boljše življenje

Sacret Life

Seznam predavanj, jesen 2020:

 • dr. Kristjan Lešnik Musek, Diktatura sreče
 • dr. Zvezdan Pirtovšek, Razvoj možganov v socialni organ– zakaj, kdaj, kako
 • Mateja Štirn, Pozitivna prva pomoč
 • dr. Anica Mikuš Kos, Ali so vsega krivi starši?
 • Anka Patru, Pogosti vzorci konflikta v partnerskem odnosu
 • dr. Miha Kos, Radovednost = nagrajevanje napak
 • Brigita Langerholc, Intuicija in doseganje ciljev s pomočjo uma
 • Feri Lainšček, O pesniški resnici

Na povezavi http://videolectures.net/pozitivnapsihologija_ljubljana/ pa si lahko ogledate še več kot 100 predavanj. Vse brezplačno!

Prisrčno vabljeni!

 • Plesni tečaj za slepe in slabovidne Redni plesni tečaji imajo pogosto velik poudarek na vizualni informaciji, nimajo prilagojenega plesnega programa in načina izvedbe, ki bi slepim in slabovidnim osebam omogočal vključevanje v plesne aktivnosti. Delovna terapevtka Breda Košir je v tem videla izziv in v letu 2020 organizirala prilagojen 5-tedenski plesni tečaj. Kot delovna terapevtka je imela  pomembno vlogo pri iskanju ustreznih načinov izvedbe aktivnosti, ki so skladni z zmožnostmi in sposobnostmi posameznika ter usmerjanjem v adaptacijo okolja ali aktivnosti, če je bilo to potrebno.Tekom plesnega tečaja je ugotovila številne strategije, ki bi lahko tudi v nadaljnje pomagale plesnim učiteljem, da bi lažje vključili osebe z okvaro vida v svoje plesne tečaje in prav tako plesalcem, ki se zaradi pomanjkanja vidne informacije ne upajo udeležiti plesnih tečajev.Utrinek s plesnega tečaja je predstavljen v videu: https://video.arnes.si/portal/video/api/asset/xChX9VGKSKJWwciTQsCWRFvn/play.mp4.Poleg plesnega tečaja je posnela vloge, ki skušajo ljudem približati življenje in funkcioniranje slepe osebe. Vlogi so dostopni na youtube kanalu: https://www.youtube.com/user/masajonas321

 

Schweizer Optik Akademie je spletni izobraževalni portal s področja pripomočkov za slabovidne. Tematike so:

·       Splošne informacije o vidu

·       Lupe in določanje povečave

·       Specialni sistemi – teleskopska očala

·       Osvetlitev

·       Filtri

Popoln seznam brezplačnih seminarjev je na tej povezavi: Optik Akademie

Postopek reigstracije je (v Angleščini):

Step 1:

Go to www.optik-akademie.com and select your language and country. Then click on “Start”.

Step 2:

Go to the Training Portal and click on “Enter portal”. If you are not yet registered, you need to open an account which is free of charge. If you are already registered, please log in using your e-mail address and your password.

Step 3:

Once registration or log-in are completed, the Home screen will appear again. Go to the Training Portal section and click “Enter portal”.

Step 4:

Go to “Video seminars” at the top left-hand side of the screen, choose a seminar and book it.

Step 5:

Enter LowVisionTraining into the “Enter coupon code” field, then press “Redeem coupon” and proceed to “Order now”.

Step 6:

Repeat steps 4 and 5 for every video seminar you would like to book.

Step 7:

You can now access the complete seminar, test your knowledge and obtain a certificate.

Note: The code is valid for multiple use until 31 May 2021. The booked seminars are then available to you for one year.

 • Koledar v brajici za leto 2022

Koledar v brajici za leto 2022

 

 • PREDAVANJE O EHOLOKACIJI

Spoštovani,

Slovenijo in Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije bo od 21. do 24.4.2022 obiskal svetovno znani inštruktor eholokacije Juan Ruiz iz ameriške organizacije Visioneers. Eholokacija je proces, pri katerem organizem proizvaja zvok, ki se odbija od predmetov v okolici, organizem pa nato s poslušanjem odmevov razbere obliko in položaj teh predmetov okrog sebe. Rezultat je podoben, kot bi si z vidom ustvaril sliko okolice. Tudi slepi se pogosto poslužujejo koriščenja zvoka za lociranje objektov.

V petek, 22.4. bo v Ljubljani v dveh terminih potekalo predavanje in delavnica o eholokaciji s Juanom Ruizom. Dogodek je v prvi vrsti namenjen slepim in slabovidnim, zanimiv pa je lahko tudi za ostale, ki bi jih tema zanimala poklicno, študijsko ali osebno. V priponki vam pošiljamo vabilo na dogodek, kjer lahko preberete še več informacij ter prijavnico, ki jo prosim izpolnite in pošljite na nastja.zlajpah@zveza-slepih.si

Za več informacij se obrnite na moj mail nastja.zlajpah@zveza-slepih ali na telefonsko številko 01 4700 217.

Prijavnica na predavanje in delavnico o eholokaciji

Vabilo na predavanje o eholokaciji – ostali

Vabilo na predavanje o eholokaciji – ostali

Lep pozdrav,

Nastja Žlajpah

 

 • Vabljeni na dogodek “Prostor za vse”

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na dogodek PROSTOR ZA VSE, v okviru katerega organiziramo tudi zaključno konferenco projekta Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje, ki bo potekala v sredo, 11. 5. 2022, od 9.30 do 16.00 na Ljubljanskem gradu. Projekt je financiran s strani Evropskega socialnega sklada ter MIZŠ (evropska kohezijska politika 2014-2020).

Udeležba je brezplačna.

Na dogodek se je obvezno prej prijaviti, in sicer preko povezave: https://forms.gle/jUhMyYijHN1eNDr7A, najkasneje do 4. maja 2022 oz. do zapolnitve prostih mest.

Več informacij o dogodku si lahko preberete v priloženem vabilu.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na elektronskem naslovu matija.silc@center-iris.si in telefonski številki 01 2442 768.

V upanju, da se v sredo, 11. 5. 2022, srečamo na Ljubljanskem gradu, vas lepo pozdravljamo!

vabilo_Ljubljanski grad- Prostor za vse, 11.5. 2022

 

 • Mednarodna konferenca o avtizmu

Mednarodna konferenca o avtizmu v Beogradu z možnostjo udeležbe na daljavo. Na konferenci bodo predstavljene sodobne doktrine in metode zdravljenja avtizma, ki temeljijo na znanstvenih ugotovitvah. Več informacij o programu konference in registraciji za udeležbo na daljavo: https://seeca.info/

 • Naša misel 2021/2022:

NAŠA MISEL 2021_22 Word

NAŠA MISEL 2021_22 pdf