Pogosta vprašanja

 1. Kdo ima lahko skotopični sindrom/sindrom Helen Irlen?

Kdorkoli. Lahko je deden ali pa se pojavi kot posledica poškodb glave, pretresa možganov, poškodbe vratnih vretenc, po daljših operacijah.

 1. Kako pogosto se sindrom pojavlja?
  10 do 12%        Celotna populacija, tudi nadarjeni
  46%                    Učne težave, bralne težave
  33%                    ADHD, disleksija, vedenjske težave
  70%                   Poškodbe glave, pretresi možganov, poškodba vratnih vretenc
  30%                   Avtizem (Irlen metoda koristi 80% avtistom)
 1. Kako lahko pomagamo nekomu, ki ima skotopični sindrom/sindrom Helen Irlen?

Z uporabo barvnih folij in/ali barvnih očal.

 1. Kako vemo katera barva folije je prava?

Barvo folije določi certificiran Irlen presojevalec, ko posameznika testira (certificiranih Irlen presojevalcev po Sloveniji je več, med drugim tudi v Centru IRIS, objavljeni so tudi na spletni strani inštituta: https://www.irlenslovenia.com/partnerji/). Na testu se lahko izbira med več kot 11.000 odtenkov!

5. Kje jih kupimo, koliko folij posameznik potrebuje in kolikšna je cena?

Irlen barvne folije je možno kupiti/naročiti pri presojevalcih skotopičnega sindroma po metodi Irlen, kjer ste se testirali ali pa na naslovu PER ASPERA AD ASTRA, Gorazd Kosmač s.p., na naslovu: barvne.folije@gmail.com.

Cena z DDV je 6€ za kos.

Posameznik jih potrebuje od 1 do 4.

Priporoča se, da kupite več kompletov; torej eno barvno folijo Irlen oz. komplet barvnih folij Irlen za branje, 2 za računalnik, da ekran v celoti pokrijete, 1 za telefon oz. tablico.

6. Kako vemo ali smo sploh kandidati za testiranje?

Predpogoj za testiranje je rešen Vprašalnik za samotestiranje pred presojanjem skotopičnega sindroma/sindroma Helen Irlen na osnovi katerega se odločamo za smiselnost testiranja. Testiranje se opravlja v dopoldanskem času, za otroke vedno ob prisotnosti staršev.

 1. Kako poteka testiranje?

Testiranje se izvaja v 2 stopnjah, in sicer:

 1. stopnjo izvaja certificirani Irlen presojevalec certificiranih Irlen presojevalcev po Sloveniji je več, med drugim tudi v Centru IRIS, objavljeni so tudi na spletni strani inštituta: https://www.irlenslovenia.com/partnerji/),
 2. stopnjo pa Irlen diagnostik (v Slovenji Irlen klinika Slovenija, Inštitut za skotopični sindrom, 2 diagnostičarki).
 1. Kaj izvemo na osnovnem testiranju?

Osnovno testiranje za ugotavljanje skotopičnega sindroma/sindroma Helen Irlen oz. presojanje traja v povprečju uro in pol do dveh ur in pol, pri zahtevnih primerih lahko dlje. Na testiranju ugotovimo ali oseba Irlen sindrom ima ali ne ali z barvo lahko pomagamo ali ne ter ali je stopnja izboljšanja z ugotovljeno barvo nizka, srednja ali visoka. Obenem ugotovimo področja težav, ki jih pri posamezniku lahko izboljšamo oz. nanje vplivamo z Irlen barvnimi spektralnimi filtri.

S testiranjem skotopičnega sindroma/sindroma Helen Irlen po Irlen metodi odkrijemo vzroke za otežkočeno branje in prepoznamo vse fizične simptome, ki jih le-ta povzroča. To zagotavlja največji možni učinek metode.

Oseba, ki se testira, na testiranju izve več o svojih simptomih (večina se namreč ne zaveda, da morda način, na katerega doživljajo svet, ni tak kot pri ostalih). To védenje je zelo pomembno zato, da lahko zagotovimo spremembe in izboljšanje na vseh področjih, na katera lahko vpliva izboljšana predelava vizualnih informacij, ne le na področju branja.

Ob koncu testiranja Irlen presojevalec določi, katera barvna folija ali kombinacija folij (na voljo je več kot 11.000 različnih odtenkov!) zmanjša ali odstrani simptome ter omogoči, da beremo lažje in dlje, brez nelagodja.

O izsledkih testiranja se izda izvid s priporočili za šolo ali drugo ustanovo.

 1. Kako poteka testiranje za določitev Irlen barvnih filtrov oz. diagnostika? 2.stopnja je testiranje za določitev Irlen barvnih filtrov oz. diagnostika in traja običajno dve do tri ure. Na tem testiranju Irlen diagnostik sistematično uporabi vrsto nalog, ki mu s pomočjo povratne informacije testirane osebe pomagajo določiti optimalno individualno barvo stekel/plastike za očala, ki omogočijo natančno in nenaporno predelavo vizualnih informacij, s čimer ta lažje funkcionira pri branju, v notranjih prostorih, v zunanjih prostorih, med vožnjo ter pri mnogih drugih aktivnostih. S takšno natančno določeno barvo, ki ustreza osebi v vseh okoliščinah, obdelajo steklo oz. plastiko za očala (lahko je običajno steklo oz. plastika ali pa že vsebuje predpisano dioptrijo) v Irlen laboratoriju v Kaliforniji.
 1. Ali moram nujno opraviti 1. in 2. stopnjo testiranja?

Nikakor ne. Je pa 1. stopnja pogoj za opravljanje 2..

 1. Kakšna je cena testiranja?

Cena osnovnega testiranja je enotna pri vseh presojevalcih sindroma Irlen po Sloveniji, in sicer 40€ na uro (testiranje običajno traja uro in pol do dve uri in pol).

Če se izkaže, da oseba nima skotopičnega sindroma, se zaračuna le cena enournega testiranja, in sicer 40€.

Za vse otroke in mladostnike, ki so obravnavani s strani Centra IRIS je testiranje brezplačno, ker testiranje poteka v okviru projekta Strokovni center za celostno podporo otrokom in mladostnikom z okvaro vida ter otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja (http://strokovnicenter.splet.arnes.si/ ).

 1. Kakšna je cena pregleda pri diagnostiku za določitev očal z Irlen barvnimi filtri?

Cena individualno pobarvanih očalnih stekel, ki jih glede na ugotovitve testiranja na 1. stopnji pobarvajo v Irlen laboratoriju v Kaliforniji, skupaj s pregledom znese 460,00 eur.

Vaš dodaten strošek so še okvirji za očala in stekelca z dioptrijo in cilindri (v primeru, da jih potrebujete), brez vseh dodatnih nanosov, ki pa jih kupite pri optiku.

 1. Česa se je potrebno zavedati pred samim začetkom?

Kljub vsem pozitivnim učinkom, ki jih opisujemo v članku in ki so bile večkrat dokazane v svetu (veliko raziskav, nekaj opisanih tudi  v: Irlen, 2005, 2010, 2015), se moramo še vedno zavedati, da metoda Irlen ni zdravstvena metoda, niti ni metoda učenja branja ali učne pomoči in ne nadomešča standardnega pregleda pri optiku ali zdravniku, zato bo otrok morda, poleg metode Irlen, potreboval še drugo strokovno pomoč (povzeto po izvidu Irlen presojevalca).

 1. Kaj lahko storimo učitelji, starši?
 • Namesto belega raje uporabljajte barvast papir.
 • Dovolite kape s šiltom v razredu.
 • Čim manj uporabe belih tabel (obvezna kombinacija z zelenimi). Enaka priporočila veljajo za uporabo drsnic na projekcijah.
 • Zmanjšamo fluorescentno / neonsko osvetlitev.
 • Dovolite otrokom več časa za projekte in krajša ocenjevanja znanja.
 • Spodbujajte uporabo barvnih folij.
 • Na tablo pišite v stolpcih.
 • Čim manj kopirajte besedila za branje, pazite na font črk.
 • Dovolite uporabo stojal za knjige.
 • Spodbujajte uporabo barvnih označevalcev.
 • Izogibajte se močnih barv, kontrastov in vzorcev.
 • Dovolite uporabo ravnila in/ali povečevalnega stekla.

15. Ali lahko očala z barvnimi filtri Irlen namažemo s sprejem proti rošenju                                (z nošenjem mask je to precej pogost problem)

Leč ne smete z ničemer mazati, ker bi lahko uničili barvo.
Pomaga lahko:

 • Maska, ki popolnoma tesni nad nosom.
 • Če si na predel lic pod masko namestite dodaten robček.
 • Če si očala snamete, ko stopite v notranji prostor, jih obrišete, počakate par trenutkov in si jih ponovno nadanete. Obratno, ko iz prostora izstopite.

16. Radi bi kupili očala z barvnimi filtri Irlen, a nimamo finančnih sredstev.

Veliko staršev zaprosi za donacijo za barvne filtre Irlen pri naslednjih ustanovah:

 • Zveza prijateljev mladine Slovenije,
 • Rdeči križ,
 • Center za socialno delo,
 • šolski sklad,
 • različna društva.