Testiranje

Testiranje za skotopični sindrom oz. sindrom Helen Irlen

Stopnja 1 – Izvajamo jo pri nas na Centru IRIS

Osnovno testiranje za ugotavljanje skotopičnega sindroma oz. presojanje  (vprasalnik_Irlen_sindrom) traja v povprečju uro in pol do dveh ur in pol, pri zahtevnih primerih lahko dlje. Na testiranju ugotovimo ali oseba skotopični sindrom ima ali ne, ali z barvo lahko pomagamo ali ne ter ali je stopnja izboljšanja z ugotovljeno barvo nizka, srednja ali visoka. Obenem ugotovimo področja težav, ki jih pri posamezniku lahko izboljšamo oz. nanje vplivamo z Irlen barvnimi spektralnimi filtri.

S testiranjem skotopičnega sindroma po Irlen metodi odkrijemo vzroke za otežkočeno branje in prepoznamo vse fizične simptome, ki jih le-ta povzroča. To zagotavlja največji možni učinek metode.

Na testiranju boste izvedeli več o svojih simptomih (večina se namreč ne zaveda, da morda način, na katerega doživljajo svet, ni tak kot pri ostalih). To védenje je zelo pomembno zato, da lahko zagotovimo spremembe in izboljšanje na vseh področjih, na katera lahko vpliva izboljšana predelava vizualnih informacij, ne le na področju branja. Napredek z uporabo Irlen barvnih folij se kaže tudi na področjih: občutljivost na svetlobo, uporaba računalnika, dvig pozornosti in koncentracije, izboljšan rokopis, hitrejše prepisovanje, zmanjšanje oziroma odprava težav na področju glasbe, zaznavanje globine, uspešnost pri športu, vožnja avtomobila. Z uporabo Irlen barvnih folij se praviloma izboljša tudi fizično počutje (glavoboli, migrene, napetost v ramenih, bolečine v trebuhu, utrujenost …).

Ob koncu testiranja Irlen presojevalec določi, katera barvna folija ali kombinacija folij zmanjša ali odstrani simptome ter omogoči, da beremo lažje in dlje, brez nelagodja.

O izsledkih testiranja dobite izvid s priporočili za šolo ali drugo ustanovo.

Stopnja 2 – Izvaja jo Irlen klinika Slovenija, Inštitut za skotopični sindrom 

Testiranje za določitev Irlen barvnih filtrov oz. diagnostika traja običajno dve do tri ure. Na tem testiranju Irlen diagnostik sistematično uporabi vrsto nalog, ki mu s pomočjo povratne informacije testirane osebe pomagajo določiti optimalno individualno barvo stekel/plastike za očala, ki omogočijo natančno in nenaporno predelavo vizualnih informacij, s čimer ta lažje funkcionira pri branju, v notranjih prostorih, v zunanjih prostorih, med vožnjo ter pri mnogih drugih aktivnostih. S takšno natančno določeno barvo, ki ustreza osebi v vseh okoliščinah, obdelajo steklo oz. plastiko za očala (lahko je običajno steklo oz. plastika ali pa že vsebuje predpisano dioptrijo) v Irlen laboratoriju v Kaliforniji.

Prijava na diagnostiko je možna tudi preko spletnega obrazca:
https://www.irlenslovenia.com/druga-stopnja-testiranja-diagnostika/

Povzeto po: www.irlenslovenia.com, 17. 03. 2018.